top of page
Keresés
  • Szerző képeKriszta

Lyukfúrásról röviden

Frissítve: 2023. aug. 3.

Miért is fúrnánk lyukat a földbe? Többféle oka is lehet: szőlőtőkének megfelelő támrendszer kialakítása, de növényültetéshez, kerítés oszlopaihoz is tökéletes. Ha kis átmérőjű, mély gödrök ásására van szükségünk, akkor a talajfúró gépek jelentik a megoldást.

A kézi talajfúrók mellett szerencsére már elérhetők a gépi talajfúrók is. A fúrószárak cserélhetők és toldhatók, hogy a célnak megfelelő eredményt érjük el. A gépi talajfúrók nagy előnye, hogy nem kell fellazítani a talajt, ahol célszerű a tömörség. A fúróél spirális, csavarmenetszerű kialakítása teszi lehetővé a talajba mélyedést és a fellazított föld kiemelését a lyukból. Másrészt, kis átmérőjű, mély gödröket nem lehet kiásni, csak a szükségesnél több föld megmozgatásával, ezért egyszerűbb ezeket a lyukakat kifúrni. A motor biztosította fúróteljesítmény megbirkózik a kemény, szikes földdel is.





A kialakított fúrószárat robbanómotorral meghajtott forgatórészhez csatlakoztatják. A motoros részt két oldalról rászerelt kapaszkodókkal tartja az ember. A fúrószárak cserélhetők és toldhatók, így tetszés szerinti lyukat készíthetünk velük. A számos méretnek köszönhetően a talajfúró gépek alkalmazási területei jelentősen kibővíthetők. A fúrás folyamata viszonylag egyszerű, csupán arra érdemes figyelni, hogy merőlegesen tartsuk az eszközt és soha ne nyomjuk erőltetve, ne nehézkedjünk rá!




A Fészer, komáromi gépkölcsönzőben elérhető AGT benzines függőleges talajfúró Honda GX-50-es motorral van felszerelve és négyféle fúrószárat ajánlunk hozzá:


  • 100 mm x 0,8 m

  • 130 mm x 0,8 m

  • 150 mm x 0,8 m

  • 200 mm x 08 m

  • 250 mm x 0,8 m


Az AGT talajfúró megbirkózik a kemény, szikes, agyagos földdel 200 mm-ig. Előfúrással a 250 mm-es fúrószár is hatékony nehéz talaj esetében is.





12 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page