top of page
Keresés

Mulcs a kulcs a jó terméshez

ha szívesen kertészkedsz, felmerülhet a kérdés, hogy mi a mulcs és mire jó?


A szerves mulcs: Például fűnyesedék, falevél, rothadó szalma, komposzt vagy apróra vágott faágak. Ezek a mulcsok tápanyagokat szolgáltatnak a talajnak, amikor lebomlanak, és javítják a talaj szerkezetét.




A mulcsnak számos előnye van a kertészkedésben:

  1. Talajtakarás és nedvességmegőrzés: A mulcs réteg védi a talajt a kiszáradástól, segít megőrizni a nedvességet, így csökkentve a locsolás szükségességét. Ez különösen fontos szárazabb időszakokban vagy a talaj kiszáradására hajlamos területeken.

  2. Gyomellenes hatás: A vastag mulcsréteg gátolja a gyomok növekedését, mivel elnyomja a gyomnövények csírázását és növekedését. Ezáltal kevesebb gyomirtó vegyszerre vagy kézi gyomlálásra van szükség.

  3. Talajtáplálás: Amikor a mulcs lebomlik, tápanyagokat szabadít fel a talajban, ami elősegíti a növények növekedését és egészségét. Például a fás mulcsok lassan bomlanak le és szerves anyagokban gazdag talajt hagynak maguk után.

  4. Talajhőmérséklet-szabályozás: A mulcs réteg segít szabályozni a talaj hőmérsékletét, segítve a növényeket a hőmérséklet-ingadozások ellen.

  5. Erozióvédelem: A mulcs megvédi a talajt az eróziótól, amely lehetővé teszi a talaj tápanyagainak és szerkezetének megőrzését.

  6. Esztétikai szempontok: A mulcs szép megjelenést kölcsönöz a kertnek, és egyenletesebb, ápoltabb külsőt biztosít.

A komáromi Fészer Gépkölcsönzőben vadonatúj JCB ágdarálót kölcsönözhetsz, amivel akár 10 cm átmérőjű ágakat is ledarálhatsz. Az így keletkezett mulcsot pedig használd bátran a kertedben!



11 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page